Nekoliko dobrih razloga da kupite Android TV Box

 

Smart (pametni) televizori su nekada bili luksuz, dok su danas postali standard. Kada kupujete televizor, velika je šansa da kupite pametni (smart) televizor po pristupačnoj ceni. Pametni televizori imaju svoje prednosti, ali nemojte olako shvatiti kupovinu istoga. Pametni televizori imaju i svojih problema. Kakvih? Čitajte u nastavku ovog teksta …

Šta je pametni televizor?

U principu, pametni televizori su oni koji imaju ugrađenu mogućnost priključenja na internet. To znači da ako vaš televizor ima ethernet RJ45 slot ili WiFi modul, možemo ga smatrati “pametnim”. To znači da ako na njemu nešto želite gledati ili strimati, ne morate imati dodatke kao što su Roku, Apple TV, Chromecast … dovoljno je samo da ga priključite na kućnu internet mrežu i to je to.

Pošto TV danas možete spojiti na Internet, najverovatnije na njemu se nalaze odgovarajuće aplikacije. Većina platformi na kojima rade pametni televizori imaju aplikacije kao što su Facebook, Netflix, YouTube, itd...  Ove aplikacije vam olakšavaju gledanje vaših omiljenih serija i filmova.

Imajući  u vidu gore navedeno, većinu korisnika drugo ne zanima,  imaju dobru rezoluciju, imaju internet konekciju – i to je to.  No, nije sve baš idealno …


1. Pametni (smart) televizori posjeduju sigurnosni rizik:
Kada kupujete neki pametni uređaj, uvek imajte u vidu vašu privatnost i sigurnost na mreži. Sigurno nećete kupiti uređaj koji se spaja na internet i ima brdo sigurnosnih propusta. No, nažalost, svaki uređaj koji se može uvesti u kategoriju kao dio “Internet of things” sveta je potencijalna opasnost.

Mnogi stručnjaci navode da su pametni televizori najugroženija skupina uređaja na netu. Neki ih opisuju kao “noćnu moru”. Čak je i FBI izdao upozorenje u kojima upozorava korisnike na probleme sa sigurnosti.

Svi pametni televizori imaju “automatic content recognition” (ACR) a sa njime mogu pratiti sadržaj koji gledate na TV-u. Oni te informacije koriste kako bi vam mogli prikazivati relevantne reklame. To je moguće u određenoj meri smanjiti, no većina korisnika to neće napraviti jer nisu svesni rizika. Pitanje je – želite li sve što gledate da podelite sa proizvodačem televizora?

Drugi problem je slabo ažuriranje OS-a kojeg koristi pametni televizor. Svaki OS ili platforma je zavisna o proizvođaču. Ako kompanija odluči prekinuti nadogradnju platforme, bez obzira na to što ona ima sigurnosne probleme. Uz to, prioritet su pametni telefoni i računari koje ljudi koriste. Televizori baš i nisu.

I za kraj, mnogi pametni televizori imaju integrisane video kamere i mikrofone u sebi. Dobar haker može to iskoristiti, te vas gledati preko kamere, prisluškivati šta govorite i slično. Znamo da je mala šansa za to, no sigurno nije ugodno sediti ispred pametnog televizora i razmišljati gleda li vas netko sa “druge strane”.


2. Android TV Box je superiornije rešenje za televizor:

Najveća prednost, koju proizvodači pametnih televizora ističu, je lakoća strimanja sadržaja sa servisa poput Netflixa, Hulua, Disneyja, YouTubea, Spotifya… Ideja je odlična, ali ti servisi nisu napravljeni ekskluzivno za pametne televizore. Možete ih koristiti na Android boxu u maximalnoj kvaliteti videa i zvuka.
Android TV Box je mnogo bolja opcija. Kao prvo, boxovi nude kvalitetniji interfejs, lakše i brže korištenje, te lakšu navigaciju.

Ukratko, TV boxovi vam nude da ih na brzinu spojite sa TV-om i preko LAN konekcije ili Wi-Fi sa računara castate sadržaj koji želite na svom TV-u. Ako negdje idete na put, možete ih spremiti u torbu i poneti sa sobom. Nisu toliko skupi, a mnogo su fleksibilniji nego sam pametni TV. Autor teksta već godinama koristi Android TV Box cool.


3. Pametni televizori nemaju pametni interfejs:

Pametni uredaji bi trebali imati pametni interfejs. Pametni telefoni i racunari su odlični jer imate nekoliko načina za unos podataka i korištenje istoga – kucanje prstima, navigaciju pomoću prsta, korištenje miša … Pametni televizori su užasni po tom pitanju i to može da nervira korisnike.
Drugim rečima, ako želite iskoristiti svoj pametni televizor, da biste pokrenuli, recimo, seriju na Netflixu, morate jako puno toga napraviti i trebat će vam dosta vremena da sve pokrenete. Za svako slovo ćete morati pritisnuti par tastera na daljinskom upravljaču. Samo dok napišete ime serije, trebat će vam dvije minute. A da ne govorimo o navigaciji kroz interfejs koje pametni televizori nude. Neki televizori nude glasovne naredbe, ali ni to baš nije idealno. Probajte, pa nam javite kako je to prošlo …

Sve u svemu, pametni televizori nisu uvek najpraktičniji za korištenje zbog svojih loših interfejsa koje nude.


4. Mnogi pametni televizori nisu sigurni:
Ipak moramo reći da je ponekad praktično imati aplikaciju na televizoru. Želite nekome pokazati klip na YouTubeu. Nema problema. Par minuta posla i YouTube radi. Ali, te aplikacije su daleko slabije u odnosu na one koje imate na Android TV boxu. Pogotovo kada uzmete u obzir hardverske limite.

Većina pametnih televizora ima jako slabe procesore ugrađene u sebi. Tačnije, dobiti ćete jako slabe performanse. Televizori će štucati, ponekad ćete imati lag od par sekundi, aplikacije će se srušiti same od sebe jer nemaju dovoljno memorije … Sve se to događa i TV boxovima, ali ovdje je jako frustrirajuće zbog već spomenutih razloga.

Dalje, imali smo problema i sa internetom, neprepoznavanjem HDMI kablova, lošom Bluetooth konekcijom i slično. Mnogo puta smo morali “resetovati” televizor tako da ga ugasimo, isključimo iz struje, te ponovno uključimo kako bi radio.

Ako mislite da su navedeni razlozi nešto sa čime možete živjeti, nema problema. Ne odgovaramo nikoga od kupovine pametnog televizora, ali smo se susreli sa mnogo problema i želimo da budete svesni istih. No, u globalu, za par godina će verovatno i oni biti mnogo bolji i praktičniji. Za sada, radije volimo Androd TV Box i strimovanje sadržaja na njega, nego direktno sa interneta na televizor.

1000 Characters left