RG-CT7800: Prvi mini računar na bazi kineskog procesora Zhaoxin

 

Mjesec dana nakon najave kineskog procesora Zhaoxin KaiXian KX-6780A, koji se pozicionirao kao alternativa Intel Core i5, predstavljen je prvi mini-PC računar zasnovan na novom čipu. Mini PC računar pod nazivom RG-CT7800 proizvođača Ruijie Networks ne da je izvanredan zbog svog originalnog hardvera, već i zbog minijaturnih dimenzija.

Novost je "upakovana" u kućište od 2,4 litre i najavljena je kao ključ u ruke rešenje za kancelarijsku upotrebu kao običan desktop ili tanki klijent računar. Matična ploča sa zalemljenim procesorima opremljena je sa dva slota za DDR4 SO-DIMM memorijske module. Osmojezgreni KX-U6780A procesor s osam thredova radi na taktnoj frekvenciji od 2,7 GHz, ima 8 MB keš memorije L3 i termalni disipaciju od 70 vati.

Kompaktni računar opremljen je sa 8 GB RAM-a i SSD od 256 GB. Na prednjoj ploči uređaja nalazi se dugme za uključenje, četiri USB 2.0 Type-A priključka i dva 3,5 mm audio priključka za slušalice i mikrofon. Proizvođač još nije objavio fotografiju zadnjeg dela kućišta.RG-CT7800 kompatibilan je sa operativnim sistemima UOS i NeoKylin zasnovanim na Linuxu razvijenim u Kini. Ruijie Networks također je izmenio softver za kompatibilnost s lokalnim softverom kao što su Kingsoft WPS Office i Yongzhong Office. Mini računar također podržava brojne periferne uređaje, uključujući Pantum štampače, CZUR skenere dokumenata, tablete za digitalno crtanje i skenere barkodova.

Maloprodajnu cenu i datum početka prodaje ovog mini računara proizvođač će objaviti naknadno.

1000 Characters left